DU TOG HONOM, PARKINSSON

Okategoriserade

Kroniska sjukdomar, ett stort lidande för individer som blir fasta i sin egna kropp ofrivilligt.

Min farfar avled nyligen på grund av den parkinsson han led av i 20 år. Den sista tiden var tuff, jag såg den drastiska personförändringen i honom den senare tiden. Den gången jag senast träffade honom, ja.. var det där verkligen farfar? Orkeslös, rullstolsburen och förvirrad. Försökte dra sina skämt som vanligt där vid fikabordet, men efter några ord tappade han bort sig och glömde vad han precis skulle säga eller göra.

Det är så oerhört sorgligt, hur kroppen verkligen sakta men säkert bryter ner en individ sådär, på ett smärtsamt sätt för så alla. En så väldigt härlig och duktig idrottare, som senare bara parkinsson tog ifrån honom. Hans stelhet blev extraordinärt dålig, rörligheten begränsade honom enormt. Hans hus fick anpassas mer och mer med alla sorters hjälpmedel, det blev en kamp att till och med kunna få röra sig i sitt eget hem.

Jag som inte haft den relation till honom som jag önskat, blev ändå väldigt sorgsen när jag fick höra detta besked såklart. Det var trots allt hos honom vi firade midsommar hos nästan varje år som barn, det var trots allt han jag kallade min farfar.

Jag har verkligen ingen stor familjekrets, jag har bara mamma & mormor som är biologiska. Därav har det varit lite krångligt ang. min pappa och hans sidan. Jag är inte hans biologiska dotter, men har alltid kallat honom för min pappa. Likaså har jag alltid kallat farfar för min farfar!

Jag vet nu att vår Hans-Arné ligger och vilar nu, utan smärta och bekymmer. Det är så orättvist att sjukdomar ska kunna ha makten över ens liv såhär, fått bryta ner honom och vi helt maktlöst bara titta på, utan botemedel och fungerande hjälp. Men nu är det över. Jag är tacksam för tiden jag fick med honom, även fast jag inte fått det band jag hade kunnat knutit mig an honom som önskat.

Vila nu i frid, fina farfar✞

#fuckparkinsson

3 thoughts on “DU TOG HONOM, PARKINSSON”

  1. Jag beklagar sorgen Louiza. Jag har ännu inte förlorat någon närstående så jag kan inte säga att jag förstår, men jag kan tänka mig hur du känner. Nu kommer en så löjlig kommentar, men ändå så viktig. Använd inte ordet “rullstolsbunden”, använd ordet “rullstolsburen”. Även om en individ inte klarar sig utan rullstol så är personen inte bunden till rullstolen, utan bärs av rullstolen. Som sagt, löjligt i sammanhanget men viktigt för de individer som använder sig av rullstol, att inte förminska dessa personer. Menar absolut inget illa mot dig Louiza, vill bara uppmärksamma dig att använda rätt uttryck. Ta hand om dig ❤

    1. Det är ingen löjlig kommentar! Tack snälla för uppmärksamheten, jag ändrar direkt! När du förklarar varför förstår jag mycket bättre, så jag är bara tacksam <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.